Rosacea

Rosacea – advies voor je huid12 April 2018

Wat is rosacea?
Rosacea is een huidziekte, een ontstekingsreactie die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Waarom en hoe de ziekte ontstaat, is nog niet duidelijk. Gedacht wordt aan mechanismen die het functioneren van de bloedvaatjes in de gezichtshuid regelen en die op een of andere manier de ontsteking uitlokken. Ongeveer 10% van de volwassen bevolking heeft te maken met Rosacea. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30-40 jaar. 


De ziekte ontwikkelt zich geleidelijk en er kunnen meerdere aparte of gecombineerde symptomen optreden. Wat het meest voorkomt is een warm gevoel in de huid, blijvende roodheid, een gevoelige huid en zichtbare bloedvaten. Er kunnen ook kleine rode bultjes ontstaan en puistjes. Rosacea wordt daardoor nogal eens verward met acné of seborroïsch eczeem. Het verschil is dat er bij rosacea geen sprake is van mee-eters, wat bij acné wel normaal is. Een ander kenmerk is dat rosacea zich ontwikkelt op de centrale delen van het gezicht, dat wil zeggen wangen, neus, kin en voorhoofd, terwijl acné overal kan zitten.


Zonder behandeling kan rosacea leiden tot rhinophyma, een opgezette en knobbelige neus die flink groter wordt als gevolg van groeiende talgklieren.
Neem bij een vermoeden van rosacea contact op met een dermatoloog voor een diagnose. Medicijnen (tetracyclinen/antibiotica) die je eventueel hiervoor krijgt zijn prima te combineren met de producten.


De volgende dingen moet je zien te vermijden
Alle dingen waardoor de doorbloeding van de bloedvaten richting de gezichtshuid toeneemt, kunnen leiden tot een verergering van de rosacea. Voorbeelden daarvan zijn sterk gekruid eten, hete dranken, zon, warmte, kou, irriterende chemische stoffen (soms ook gewone huidcrèmes), alcohol en stress. Aanbevolen wordt om ook melk, suiker en witte bloem te vermijden. Bij sommige patiënten met rosacea kunnen de verslechteringsfactoren ook helemaal ontbreken. Wel moeten ze altijd voorzichtig zijn met overdreven zonnen, omdat rosacea hierdoor altijd verergert.


Huidverzorging
De producten hebben een milde en natuurlijke werking, die ook goed geschikt is voor mensen met rosacea.
Vergeet niet dat rosacea een huidaandoening is en geen huidtype. Rosacea kan zich voordoen bij verschillende huidtypen. Houd bij het kiezen van je huidverzorging daarom wel altijd rekening met je eigen huidtype.

  • Olive Cleansing is een reinigingscrème met Olijfolie voor een droge, gevoelige en rijpere huid.
  • Serum Antirouge heeft een kalmerende en versterkende werking voor bloedvaten.
  • Face Protection is een gezichtscrème waarmee je een rode geïrriteerde huid verzacht en kalmeert. Geschikt voor zowel droge als gevoelige huid.
  • Bij een droge en bijtende kou wordt voor een maximale bescherming gezichtsbalsem aanbevolen: Face Balm.
  • Als je wilt behandelen met een gezichtsmasker, kun je dat het best doen met Face Mask Clearing.
  • De reinigende kuur, At Home Treatment Clearing, wordt aanbevolen bij aanvallen van rosacea.


Advies
De producten bevatten uitsluitend natuurlijke grondstoffen die de huid niet tegenwerken, maar met de huid samenwerken. De natuurlijke ingrediënten worden makkelijk opgenomen door de huid en zijn van invloed op het onderliggende weefsel met als doel de huid te versterken, maar dan wel voor de lange termijn en op een natuurlijke manier, en niet door alleen de problemen eventjes te verlichten. Meer gerichte adviezen over welke producten je moet gebruiken, krijg je in de salon. De schoonheidsspecialist is opgeleid op het gebied van huidaandoeningen.