Psoriasis

Psoriasis – advies voor je huid13 April 2018

 

Wat is psoriasis?

De naam van deze chronische aandoening is afkomstig van het Griekse woord “psora”, dat korst, jeuk of huiduitslag betekent.

Psoriasis is een uitgebreid ziektepatroon dat niet alleen tot uiting komt in de huid. Het valt onder de zogenaamde auto-immuunziekten. Dat betekent dat er verband kan bestaan tussen psoriasis en gewrichtsaandoeningen, darmklachten, oogaandoeningen en hart- en vaatziekten.

Op de huid vindt bij de ziekte een overproductie plaats van huidcellen, waardoor plekken ontstaan met schilfering en roodheid. Ze kunnen overal op het lichaam ontstaan en die aanwezigheid op het lichaam, dat wil zeggen de verspreiding en de intensiteit, verschilt erg per persoon. Het is een van de meest voorkomende ziekten.

De diagnose voor psoriasis is lastig vast te stellen, omdat er daarvoor geen specifieke methode bestaat. Bij een vermoeden van psoriasis wordt de patiënt meestal voor een langere periode gevolgd door een dermatoloog. Denk je dat je ook psoriasis hebt? Ga dan voor advies langs bij de huisarts.

Behandeling

Voor psoriasis bestaat geen behandeling waarmee de aandoening wordt genezen. Dit omdat de oorzaak voor het ontstaan ervan niet bekend is. Bij de oorzaken wordt wel gedacht aan erfelijkheid en infecties. Bij psoriasis kunnen de symptomen wel worden bestreden, maar genezing is niet mogelijk.

Gebruik producten die de huid soepel, zacht en gehydrateerd houden om te voorkomen dat er plekken ontstaan bij een opleving van de psoriasis.

Gebruik uitsluitend natuurlijke grondstoffen die de natuurlijke functies van de huid niet tegenwerken, maar met de huid samenwerken. De natuurlijke ingrediënten worden eenvoudig opgenomen door de huid en zijn van invloed op het onderliggende weefsel en die de huid versterken, maar dan wel voor de lange termijn en op een natuurlijke manier, en niet door alleen de problemen eventjes te verlichten.

Voor je gezicht

Gebruik huidverzorging die is aangepast aan je huidtype. Maak er een gewoonte van om 1-2 keer per week een peeling te gebruiken, zoals bijvoorbeeld AHA & Jojoba Peeling, gevolgd door Face Mask Moist voor het voeden van de huid. Houd daarna de huid zacht en gehydrateerd met een gezichtsolie, afgestemd op het huidtype, en een geschikte crème. De oogcrème, Eye Cream, is geschikt voor het hele gebied rond het oog, ook op oogleden waar psoriasis kan optreden.

Voor het lichaam

Scrub je lichaam 1-2 per week, vooral op de plekken waar je last hebt. Salt Scrub Energy kan een goed alternatief zijn. Het zout heeft namelijk een desinfecterende werking terwijl de verschillende oliën de huid hydrateren. Na het reinigen van je lichaam breng je vocht in met Body Lotion. Op die manier houd je de huid elastisch en veerkrachtiger bij een opleving van de psoriasis.

Bij psoriasis met vocht

Soms kunnen plekken waar je last hebt van psoriasis vochtig en week worden. Gebruik dan alleen Aloë Vera Barbadensis. Oliën en crèmes kunnen de huid juist weker maken en de situatie verergeren.

In de hoofdhuid

Gebruik Scalp Scrub Intensive 1-2 keer per week nadat je je haar hebt gewassen met onze milde Hair & Body Shampoo. Scalp Scrub Intensive bevat AHA-zuur van suikerbieten. Daardoor worden dode huidcellen in de hoofdhuid verwijderd en schilfers opgelost. Op plaatsen waar je last hebt, moet je de huid extra zacht houden door die 's nachts in te pakken. Daarvoor gebruik je Body Balm White Chocolate op de hoofdhuid en was je die de volgende dag eruit. Daarna Scalp Treatment Rosemary toevoegen in handdoekdroog haar en laten zitten tot de volgende keer dat je je haar wast.

Advies

Meer gerichte adviezen over welke producten je moet gebruiken, krijg je door een afspraak te maken met een schoonheidsspecialist.