Periorale Dermatitis

Dermatitis perioralis – advies voor je huid12 April 2018

Wat is dermatitis perioralis?
Dermatitis perioralis is de Latijnse naam van een huidontsteking rond de mond, soms ook wel clownseczeem genoemd. Deze ontsteking kan heel soms ook rond de ogen optreden. De aandoening kan maanden en soms jaren aanhouden.
Dermatitis perioralis komt vooral voor bij vrouwen tussen en de 20 en 30 jaar en is een huidaandoening die verwant is aan rosacea. Normaal gesproken is er geen directe oorzaak aan te wijzen, maar er is daarentegen wel een verband gevonden tussen dermatitis perioralis in combinatie met een te agressieve reiniging en het gebruik van sterke huidverzorgingsproducten.


Symptomen
Dermatitis perioralis begint met rode vlekken rond de mond, iets omlaag op de kin en op de wangen. Soms kan de uitslag ook rond de ogen voorkomen, maar dat is ongebruikelijk. Deze vlekken gaan vervolgens kleine bultjes vormen en er ontstaan blaasjes in de poriën. De uitslag kan zorgen voor een jeukend en branderig gevoel. De huid kan ook makkelijk gaan schilferen.
Typisch voor dermatitis perioralis is dat een gebied vlakbij de lippen normaal blijft.
Als je bultjes hebt die niet vanzelf weer weggaan, bestaat het risico dat je dermatitis perioralis hebt. Bij het vermoeden van dermatitis perioralis moet snel contact worden opgenomen met een dermatoloog voor een diagnose .


De volgende dingen moet je zien te vermijden
- Zonnen

- Geparfumeerde huidverzorgingsproducten

- Overdreven reiniging van de huid

- Overvloedig gebruik van make-up

- Krabben en knijpen met je vingers

- Grove peeling


Als je de bovenstaande dingen achterwege laat, zal de huid gaan verbeteren. In het begin kan het eerst verergeren, maar onthoud dan vooral dat het van voorbijgaande aard is en dat de symptomen binnen enkele weken milder gaan worden.


Huidverzorging
Bij dermatitis perioralis moet je sterke huidverzorgingsproducten vermijden om de situatie niet verder te verslechteren. Producten die uitsluitend natuurlijke grondstoffen bevatten die de huid niet tegenwerken, maar met de huid samenwerken. De natuurlijke ingrediënten worden eenvoudig opgenomen door de huid en zijn van invloed op het onderliggende weefsel. Producten die de huid versterken, maar dan wel voor de lange termijn en op een natuurlijke manier, en niet door alleen de problemen eventjes te verlichten.


Aanbevolen producten
Pas de dagelijkse routine voor je huidverzorging aan je huidtype aan en kies passende producten voor reiniging, gezichtswater en crème.
Naast reiniging, gezichtswater en crème kun je één keer per week een milde peeling als AHA & Jojoba Peeling gebruiken en elke nacht Face Mask Clearing. Scrub de huid niet te ruw, maar gebruik de producten op een milde en voorzichtige manier.
De huid heeft soms extra bescherming nodig. Daarvoor is Cold Pressed Jojoba Oil dan ideaal. Deze olie gebruik je na de reiniging.
Meer gerichte adviezen over welke producten je moet gebruiken, krijg je door een afspraak te maken.