Atopisch eczeem

Atopisch eczeem – advies voor je huid11 April 2018

Wat is atopisch eczeem?
Atopisch eczeem is een niet-besmettelijke ziekte waarbij de opperhuid gaat ontsteken. De ontsteking leidt meestal tot jeuk, droogheid, blaasvorming, schilfering, zwelling en soms zelfs bloedingen. Deze huidaandoening komt het meest voor in het gezicht, op de hoofdhuid, in de nek, aan de binnenkant van de elleboog, in de knieholte en op de rug. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Het vermoeden bestaat dat het genetisch bepaald oftewel erfelijk is. In combinatie met atopisch eczeem is ook vaak sprake van allergie of astma. Neem bij een vermoeden van eczeem contact op met een arts voor een diagnose.


Je eczeem kan worden verergerd door de volgende dingen
- Droge huid en daardoor jeuk (vaak als het koud is)- Uitdroging door douchen en bad- Jeuk bij zweten- Oplosmiddelen in bijvoorbeeld zwembaden (chloor)- Algemene ziekten en infecties die van invloed zijn op de conditie van de huid- Psychische stress.


Zeven snelle tips
1. Houd de droge huid voldoende vochtig met onder andere olie, balsem en crème.
2. Kinderen die last krijgen van hun eczeem als ze gaan baden, moeten dan misschien eerst worden ingesmeerd met olie of balsem.
3. Baden werkt op een mildere manier dan douchen, omdat hiermee de huid wordt verzacht terwijl dode huidcellen loskomen, waardoor vocht dieper in de huid kan dringen.
4. Was nieuwe kleren altijd eerst en gebruik vooral katoenen kleding.
5. Afhankelijk van het deel van het lichaam kunnen er verschillende producten op de huid worden gesmeerd.
6. Smeer 's ochtends en 's avonds - varieer de producten. Kies 's ochtends bijvoorbeeld voor vocht (lotion/crème) en 's avonds voor vet (balsem/olie).
7. Huidverzorging is vergelijkbaar met eten: het lichaam heeft vooral baat bij variatie.


Bij vochtig eczeem
Als de huid slechtere barrière-eigenschappen heeft, kan er eczeem ontstaan. Soms wordt dat eczeem vochtig. Het moet dan opdrogen en dan adviseren wij alleen Aloë Vera Barbadensis. 


Bij droog eczeem
Eye Cream - gezicht; Face Protection - gezicht; Cold Pressed Jojoba Oil - gezicht en lichaam; Body Lotion - lichaam; Baby Care - gezicht en lichaam Shea Balm - gezicht, lichaam en handen; Hand Cream - handen


Massage
De producten moeten een mengsel bevatten van verschillende plantaardige oliën, zodat de huid allerlei vetzuren binnenkrijgt waarmee de huidbarrière wordt opgebouwd. Gebruik geen massageolie met eenzijdige ingrediënten (bijvoorbeeld alleen olijfolie of koolzaadolie), massageolie met een hoog gehalte aan etherische oliën of massageolie met colofonium (naaldbomen als Jeneverboom en Cypres).


Peeling
Met de Salt Scrub Energy scrub je dode huidcellen weg terwijl je tegelijkertijd de huid stimuleert. Dat zorgt ervoor dat de huid makkelijker vocht kan opnemen.


Elke avond
Smeer je handen in met Hand Cream en All Day Balm daar direct overheen. Beide producten bestaan voor 100% uit natuurlijke ingrediënten terwijl het gehalte etherische oliën laag is. De producten moeten een mengsel bevatten van verschillende plantaardige oliën om ervoor te zorgen dat de huid verschillende vetzuren krijgt voor het opbouwen van de huidbarrière. Gebruik bv katoenen handschoenen.


Gezichtsbehandeling
De huidspecialist weet welke producten geschikt zijn voor verschillende huidtypen en heeft een opleiding doorlopen op het gebied van huidaandoeningen. Ze kan je helpen om de juiste producten te kiezen, afgestemd op jouw situatie.