Schadelijke inhoud

Grondstoffen die minder geschikt zijn om gebruikt te worden in huidverzorgingsproducten

 

Siliconen

Siliconen bevatten van nature geen goede vetzuren, vitamines of antioxidanten die de huid na verloop van tijd gehydrateerd houden. Siliconen geven echter wel een luxe gevoel doordat de crème zich op het huidoppervlak nestelt en een verzachtend gevoel geeft. Veel mensen houden zichzelf daarom voor de gek door te denken dat de crème goed is voor de huid. Hoe bedrogen we ook kunnen zijn door gehard vet en glutamaat in zogenaamd voedsel, we worden net zo misleid door siliconen in huidverzorgingsproducten. Het smaakt en voelt misschien goed, maar voegt niets van waarde toe. 

 

Op 25 mei 2015 publiceerde EU's wetenschappelijk comité voor de consumentenzekerheid een rapport waaruit bleek dat siliconen zelfs schadelijk kunnen zijn voor onze organen.

Bron: EU-commissie, Scientific Committee on Consumer Safety.

 

Voorbeelden van siliconen die ontweken dienen te worden zijn:

Cyclopenasiloxane

Dimethicone

Diphenyl Dimethicone

Cyclomethicone

Methicone

 

Formaldehyde

Formaldehyde is een zeer kankerverwekkende stof die verboden is in huidverzorgingsproducten. Vroeger werd het gebruikt als conserveermiddel. Nu parabenen worden geweigerd als conserveermiddel, zijn grondstoffen die formaldehyde afgeven populair geworden. Formaldehyde wordt dus gevormd in producten die bepaalde grondstoffen bevatten.

Deze grondstoffen heten bijvoorbeeld:

Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, Diazolidinyl urea en Quarternium-15.

 

Verborgen risico's in hygiëneproducten

Bepaalde chemicaliën in cosmetica en hygiëneproducten zijn verdunde gifstoffen die, als ze lange tijd worden gebruikt, ons kunnen schaden. Een voorbeeld hiervan is natriumlaurylsulfaat dat voorkomt in 90% van alle shampoo's die in natuurvoedingswinkels worden verkocht.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat SLS de oorzaak van een groot aantal gezondheidsproblemen is:

 • SLS (Sodium Lauryl Sulfate) kan met andere chemicaliën reageren en kankerverwekkende nitrosaminen vormen (dezelfde stof die ook gevormd wordt bij het bakken van vlees). Als je een shampoo gebruikt waarbij nitrosaminen worden gevormd, neemt het lichaam grote hoeveelheden van de giftige stof op.
 • SLS heeft bij dierproeven oogletsel veroorzaakt. Het gif beïnvloedt de eiwitvorming en kan blindheid, stijfheid en een verminderd genezingsvermogen veroorzaken.
 • Jeuk en allergische reacties.
 • Gekrompen haarzakjes. SLS verstoort de natuurlijke groeicyclus van het haar-en je verliest je haar sneller dan dat er nieuwe haren groeien.

Een andere stof die in veel haarproducten te vinden is, is propyleneglycol, wat een snelle veroudering van de huid kan veroorzaken. 

Bron: The Wholistic News Magazine

 

 

Minerale olie

 

Een veel voorkomend hoofdingrediënt is minerale olie. Producten met het label 'Mineral Oil Free' kunnen ook tot 10% minerale olie bevatten (!). Vetzuren en vitamines -die het lichaam nodig heeft- ontbreken volledig in minerale oliën en het heeft ook een negatieve invloed op ons en ons milieu. De natuur heeft het al moeilijk om minerale olie af te breken wat helaas grote milieurampen kan veroorzaken.

 

Veel ingrediënten in huidverzorgingsproducten worden uit minerale olie gewonnen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Polybuteen
 • Paraffinum Liquidum
 • Butyleenglycol
 • Vaseline
 • Petrolatum
 • Ozokeriet
 • Mineraloil
 • Propyleenglycol 
 • Petroleum

Pas in de afgelopen jaren is ontdekt dat het lichaam absorbeert wat we op de huid smeren. Het onderzoek van Sandra Kleinau uit 1993 ondersteunt dit 'Aspects of Adjunants in Experimental Arthritis and Autoimmunity'. Dezelfde studie toonde ook de relatie aan tussen paraffine en reumatoïde artritis.

 

Met deze kennis ligt het voor de hand om natuurlijke grondstoffen in huidverzorgingsproducten te gebruiken. Als we weten dat de huid absorbeert wat we erop aanbrengen, voelt het vreemd om de huid in te smeren met minerale olie en kunstmatige stoffen.

 

PEG- (Geëthoxyleerde oliën)

Plantaardige oliën behandeld met sterke oplosmiddelen krijgen een naam met PEG (polyethyleenglycol) en een nummer voor de naam van de plantaardige olie. Het doel van deze geëthoxyleerde oliën is dat ze in water oplosbaar zijn. In deze oliën kunnen oplosmiddelen achterblijven die slecht zijn voor de huid en het milieu. Verborgen kankerverwekkende stoffen (dioxaan) zijn te vinden in ingrediënten die PEG bevatten. Pas daarom op voor alle reinigingsoliën en badoliën die volledig vermengen met water! Op de verpakking staat meestal 100% natuurlijke olie, maar tot nu toe heeft de natuur nog geen olie geproduceerd die zich vermengd met water.

 

Vegetable Oil (plantaardige olie)

Zoals iedereen weet, worden plantaardige oliën uit verschillende planten gehaald. Vanaf 1 januari 1999 moeten de Latijnse / Internationale namen van de plant altijd worden opgenomen in de ingrediëntenlijst (ook wel INCI lijst genoemd). Staat er plantaardige olie, dan weet je niet van welke plant de olie afkomstig is of hoeveel verschillende oliën er in zitten. Dit komt omdat plantaardige olie gerecycled gebruikt voedselvet is van straatkeukens (restaurants, supermarkten etcetera). Dan is het natuurlijk moeilijk om alle voorkomende oliën een naam te geven.

 

Er gaat niets boven natuurlijke ingrediënten

Zoals je kunt zien, zitten er veel grondstoffen in schoonheidsproducten die schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. Het belang van huidverzorging met natuurlijke ingrediënten is daarom enorm groot. Behalve dat het niet schadelijk is voor de natuur, biedt natuurlijke huidverzorging ook een uitstekende voeding voor de huid. Natuurlijke huidverzorging is de enige manier om de huid langdurig gezond en mooi te houden.