PSORIASIS

 

 

Wat is psoriasis?

De naam van deze chronische aandoening is afkomstig van het Griekse woord “psora”, dat korst, jeuk of huiduitslag betekent.

Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem (auto-immuunziekte). Dit betekent dat er mogelijk een verband is tussen psoriasis en gewrichtsproblemen, darmstoornissen en hart-en vaatziekten. 

 

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen, in allerlei gradaties. Psoriasis is ook vaak erfelijk bepaald. 

 

Het is een van de meest voorkomende ziekten. Ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft de aandoening. De hoogste en meeste aandoeningen worden gevonden in Scandinavië en Noord-Europa (3%). De ernst van de aandoening varieert sterk. Sommigen hebben slechts enkele psoriasisplekken, anderen zitten van top tot teen onder, soms ook met jeuk. Mannen en vrouwen worden even vaak door deze aandoening getroffen en 75% van de patiënten vertoont de eerste verschijnselen vòòr het 40e levensjaar. 

 

De diagnose kan meestal op den duur gesteld worden op grond van de kenmerkende afwijkingen. In een enkel geval wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt). Bij een vermoeden altijd contact opnemen met de arts. 

Behandeling

Psoriasis is helaas niet definitief te genezen. Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Wel zijn er verschillende behandelopties om de symptomen te verlichten. Gebruik bijvoorbeeld uitsluitend natuurlijke grondstoffen die de natuurlijke functies van de huid niet tegenwerken, maar met de huid samenwerken. De natuurlijke ingrediënten worden eenvoudig opgenomen door de huid en zijn van invloed op het onderliggende weefsel. Belangrijk is de huid te versterken, maar dan wel voor de lange termijn en op een natuurlijke manier, en niet door alleen de problemen eventjes te verlichten.

Voor je gezicht

Gebruik huidverzorging die is aangepast aan je huidtype. Maak er een gewoonte van om 1-2 keer per week een peeling te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een melkzuurpeeling, gevolgd door een hydraterend masker voor het voeden van de huid. Houd daarna de huid zacht en gehydrateerd met een gezichtsolie, afgestemd op het huidtype, en een geschikte crème. 

Voor het lichaam

Scrub je lichaam 1-2 per week, vooral op de plekken waar je last hebt. Het zout heeft namelijk een desinfecterende werking terwijl de verschillende oliën de huid hydrateren. Na het reinigen van je lichaam gebruik je een lichaamsolie, zoals en breng je je vochtgehalte op peil met een bodylotion. Op die manier houd je de huid elastisch en veerkrachtiger bij een opleving van de psoriasis.

Bij psoriasis met vocht

Soms kunnen plekken waar je last hebt van psoriasis vochtig en week worden. Gebruik dan alleen een Aloë Vera gel. Oliën en crèmes kunnen de huid juist weker maken en de situatie verergeren.

 

 

Vraag in de salon huidadvies op maat!