Acne - waar of niet waar 

Wat is acne?

 

Acne is een huidaandoening waarbij puistjes op de huid worden gevormd als gevolg van ontstoken talgklieren. Men denkt dat de ontsteking wordt veroorzaakt door infectie van veelvoorkomende huidbacteriën (vooral propionibacterium acnes), wat soms moet worden behandeld met antibiotica.

 

Bij het behandelen van een huid met acne moet men ook denken aan voeding en levensstijl, omdat de huid vaak de innerlijke balans weerspiegelt. Heb je problemen met onzuiverheden in de huid, dan zie je al snel resultaat door geen suiker en tarwe meer te nemen. Het verminderen van de koolhydraten is meestal na een tijdje zichtbaar op de huid.

 

In de puberteit ontstaan puistjes en acne meestal door een toenamen van testosteron in het lichaam (geldt voor beide geslachten). Acne kan ook nog andere oorzaken hebben. De huid wordt beïnvloed door hormonen, voeding en hoe je je voelt.

Als je weleens last hebt gehad van acne, dan ben je zeker niet de enige. Acne komt heel veel voor en is niet gevaarlijk, maar voor wie er last van heeft, kan het vaak vervelend zijn. Over acne wordt van alles gezegd, maar wat klopt er nu eigenlijk echt? 

 

Acne hoort bij de puberteit

Waar en niet waar. Iedereen kan acne krijgen, ongeacht de leeftijd of het geslacht, maar acne komt het meest voor tijdens de pubertijd, als de hormonen in het lichaam uit balans zijn geraakt en ontstekingen de huid triggeren. Ook bij volwassenen kunnen die hormonen zorgen voor acne. Misschien heb je gemerkt dat puistjes alleen verschijnen tijdens je menstruatie?

 

Alleen een vette huid krijgt te maken met acne

Niet waar. Alle huidtypen kunnen te maken krijgen met acne. Het wordt nogmaal gesproken gekoppeld aan een vet huidtype, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook een droog huidtype kan ermee te maken krijgen. Kies daarom altijd voor een huidverzorging en acnebehandeling gebaseerd op je normale huidtype en niet op eventuele aandoeningen. Vette crèmes en minerale oliën kun je beter niet gebruiken, omdat de poriën daardoor verstopt kunnen raken.

 

Acne wordt beïnvloed door de voeding

Waarschijnlijk waar. De relaties tussen acne en bepaalde voedingsmiddelen zijn niet met zekerheid vastgesteld, maar wat we eten is wel van invloed op hoe het gaat met ons lichaam en de huid is een deel van dat lichaam. Maar voorlopig kunnen we alleen kijken naar het individuele plaatje. De soorten voeding waar het in dit verband over gaat, zijn soorten met een hoge glycemische index, zoals bijvoorbeeld suiker, bloem en melk.

 

Acne is een huidaandoening

Waar. Acne is een zeer vaak voorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door ontstekingen in de huid, die op hun beurt worden veroorzaakt door bacteriën. Naast het gezicht komt het vaak voor bij delen van de huid met meer ontwikkelde en grotere poriën, zoals nek, borst en rug. Acne kan ook optreden op de buik, de schouders en de binnenkant van de dijen, maar dat komt minder voor. Medisch gezien wordt acne op basis van de mate van ernst en de vorm onderverdeeld in verschillende typen. De meest voorkomende vorm is acne vulgaris, een ontsteking in de talgklier.

 

Aan je acne kun je niks doen

Niet waar. Er zijn dan wel geen wondermiddelen waarmee je het probleem even wegtovert, maar je kunt de aandoening wel verlichten en verbeteren met een gezonde huidverzorging. Het is belangrijk dat je geen producten gebruikt die de boel uitdrogen en irriteren. Er zijn specifieke producten waardoor je kunt zorgen voor balans en je huid kunt versterken van binnenuit. Daarnaast kun je door middel van AHA behandelingen de PH waarde in de huid verlagen, waardoor de talg gemakkelijker verwijderd kan worden.

Vraag in de salon huidadvies op maat!