Acne

 

HOE ONTSTAAT ACNÉ?

De meeste oorzaken van acné liggen op het hormonale vlak, er is een disbalans ontstaan tussen de diverse hormonen. Door een verhoogde hormoonspiegel van m.n. androgene hormonen, ontstaat ten eerste een verhoogde talgproductie. De uitgang van de talgklier raakt dusdanig verstopt, waardoor een uitstekend klimaat ontstaat voor bacteriën met als gevolg ontstekingen. In simpele taal: een talgklier bevat een soort van klein 'vuilniszakje'; dit vuilniszakje raakt overvol met talg waarin zich vervolgens een bacterie ontwikkeld -de propionibacterium acnes- deze bacterie scheidt vervolgens een zuur af die voor ontstekingen zorgt. Meestal hebben pubers en tieners hier last van (ACNÉ VULGARIS) maar steeds vaker komt dit ook nog voor na het 20e jaar. Deze vorm van acné op latere leeftijd wordt ACNÉ TARDA genoemd.

 

HOE VOORKOM JE ACNÉ?

Helaas is acné niet te voorkomen. Het treft je of het treft je niet. Een aantal factoren zijn echter wel degelijk van invloed op acné. Denk hierbij met name aan de voeding. Wetenschappelijk is bewezen dat melk of melkproducten een negatief effect hebben op acné. Melkproducten bevatten melksuikers en suikers werken vervolgens weer op de hormoonspiegel. Vermijdt dus melk-en melkproducten en probeer daarnaast het gebruik van suikers te reduceren. Van een aantal andere producten is bekend dat ze een negatieve werking kunnen hebben op acné maar daar is tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Voedingsadvies krijgt u na de behandeling. 

 

WAT KAN IK ERAAN DOEN?

 

  • maak een afspraak bij een huidspecialist en ga niet zelf experimenteren
  • volg het voedingsadvies en de thuisverzorging op; je zult zien dat alle beetjes helpen
  • vaak wordt een acnébehandeling geheel -of gedeeltelijk- vergoed; maar dat gebeurt niet zomaar. Je hebt daarvoor nodig: -jaarlijks- een doorverwijzing van de huisarts, er is echt sprake van acné en niet enkel een puistje, je bent bereid om thuis de geadviseerde verzorging dagelijks te gebruiken. Producten worden nooit vergoed. 
  • gebruik altijd een goede zonbescherming voor het gelaat! Zo voorkom je dat jouw huid zich door de zon gaat verdikken en je in de problemen komt op het moment dat de huid weer iets dunner wordt -zo rond september (als de zon weer minder sterk is) - en de ontstekingen toenemen

Gebruik uitsluitend minerale make-up die jou wordt geadviseerd. Op deze manier kun je de roodheid fijn verdoezelen maar raken de poriën niet verstikt. Ook kun je een minerale stick gebruiken om plaatselijk de puistjes te verdoezelen zonder dat je een onnatuurlijk masker effect creeërt.

 

WAT MOET IK VOORAL NIET DOEN?

  • vermijdt sauna's of massages; deze verhogen het ontstekingsrisico
  • vermijdt het gebruik van vrij verkrijgbare zgn acné-producten uit de drogist of parfumerie. Deze bevatten vaak veel conserveringsstoffen waardoor het probleem juist verergert
  • blijf vooral zelf van de ontstekingen af. U voorkomt hiermee dat er blijvende littekentjes ontstaan

 

Schoonheidssalon Duizendschoon staat vermeld bij VEKTIS en is in het bezit van een AGB Code.

 

 

 

 

 

BOEK BEHANDELING